Geen verzendkosten!

GRATIS VERZENDING bij keuze voor levering binnen een week!

Messenlesje

Messensoorten

Koksmes

Te herkennen aan het brede en zeer stevige lemmet. Het is het meest gebruikte mes uit een messenset en is zeer bruikbaar voor het snijden en hakken van rauwe groente of vlees. Maar ook voor het hakken van kruiden.

Broodmes

Te herkennen aan het brede stevige lemmet met golfkartels. Dit mes is bedoeld voor het snijden van brood (met korst), of voor het snijden van kropsla en kool etc.

Groentemes/ officemes

Te herkennen aan het korte lemmet dat niet of nauwelijks buigt. Dit mes is veelzijdig te gebruiken, zoals voor het snijden, reinigen en garneren van groente, het schillen van fruit met een dikke schil of het larderen van wild.

Steakmes

Te herkennen aan het slanke en flexibele lemmet dat stevig genoeg is voor het snijden van gaar vlees.

Fileermes

Te herkennen aan een lang en zeer flexibel en wendbaar lemmet. Met dit mes is het snijden van vis of vlees in mooie gelijkmatige stukken geen probleem

Uitbeenmes

Te herkennen aan het zeer slanke en buigzame lemmet dat mooi tussen de botten van vlees of kip snijdt.

Trancheermes

Te herkennen aan het lange en fijne lemmet. Dit mes vormt vaak samen met de vleesvork een set. Het is zeer geschikt om dunne aardappel-, ham- of spekschijfjes te maken, of om grof vlees keurig te snijden en op te dienen.

Hakmes

Te herkennen aan het stevige hoekige lemmet. Dit mes is bedoeld voor het kunnen doorhakken van botten en voor het verdelen van grove stukken vlees, ideaal dus voor bijvoorbeeld spareribs.

Lemmetmaterialen

Voor het lemmet van koksmessen wordt vandaag de dag nog altijd vaak staal gebruikt. De belangrijkste reden hiervoor is dat het op vele manier te bewerken, te smeden, te stansen en te lasersnijden is. Daarbij is het door warmtebehandeling erg hard te maken.

Toch is er een bekend nadeel aan staal, namelijk roest. Om een stalen lemmet van een keukenmes goed te beschermen tegen corrosie worden er een aantal legeringselementen aan toegevoegd, zoals nikkel en chroom. Door het toevoegen van deze legeringselementen wordt het staal weliswaar beter bestand tegen roest, maar moet het staal inboeten aan hardheid. Bij de productie van een stalen lemmet is het daardoor constant een compromis tussen corrosievastheid en de hardheid van het staal.

Door onderzoek is ontdekt dat keramiek een mooi alternatief is voor het vervaardigen van messenlemmets uit staal. Keramiek heeft als eigenschap dat het hard en roestvast is. Daarbij reageert keramiek niet als het in aanraking komt met andere stoffen en is het dus geschikt voor het snijden van etenswaar. Behalve dat keramiek een duur product is heeft het als nadeel dat het er weinig productiemogelijkheden zijn. Alleen door middel van een duur sinterproces kan een lemmet uit keramiek vervaardigd worden. Hierdoor worden keramische keukenmessen duurder in aankoop. Een ander nadeel is dat het broze lemmets voortbrengt. Je kunt er dus beter niet mee over harde oppervlakten snijden of hem laten vallen.

Door middel van ruimteonderzoek is er nog een alternatief gevonden voor stalen lemmets bij koksmessen, namelijk titanium. Titanium is corrosie ongevoelig, bijzonder sterk en is hetzelfde te bewerken als staal. Een keukenmes met een lemmet van titanium is ook erg licht van gewicht. In vergelijking met staal is een koksmes met een titanium lemmet, door de hoge kostprijs van het materiaal, wel duurder.

Diameter van het lemmet

Bij de aankoop van een koksmes is het goed om de dikte van het lemmet in ogenschouw te nemen. De dikte van het lemmet wordt gemeten aan het snijvlak, de vouw. Wil je meer weerstand bij het snijden, gebruik je een breder lemmet en voor minder weerstand gebruik je een smallere. Bedenk wel dat wanneer je een mes met een heel dun lemmet wilt, deze vaak van niet roestvrijstaal gemaakt is. Dit doordat roestvrijstaal een te lage hardheid heeft tegen vervorming.

Hardheid van het lemmet

Wanneer een lemmet bij vervorming niet meer terug vormt heeft dit lemmet een zeer lage hardheid. De hardheid heeft gevolgen voor de tijd waarin een mes bot wordt. Wil je een mes dat lang scherp blijft, kies dan voor een koksmes met een hoge hardheid. Nu zou je denken hoe hoger de hardheid, hoe beter. Maar let op, hoe harder het lemmet hoe brozer het wordt en dus wordt het gevoeliger voor afbrokkelen en voor roest. De hardheid van een koksmes is vaak te vinden in de opdruk op het lemmet en wordt uitgedrukt in Rockwell C (HRC). Een goed stalen mes heeft een Rockwell gehalte tussen de 52-62 Rockwell

Keukenmessen slijpen

Er zijn meerdere manieren om je messen te slijpen. De drie bekendste zijn slijpen met een aanzetstaal, wetsteen of een slijpmachine. Een aanzetstaal is een stalen, diamanten of keramische stang met een handvat. Door je mes regelmatig langs een aanzetstaal te halen haal je beschadigingen weg die ontstaan bij elke snijbeurt. Je maakt je mes er dus niet direct scherper mee, maar je vertraagt het bot worden van je mes. De wetsteen is een platte steen die ruw aanvoelt. Ze zijn er in verschillende soorten, van grof tot zeer fijn. Grove stenen gebruik je alleen bij grote beschadigingen. Voor het regelmatig behandelen van je messen gebruik je een fijne wetsteen.Je kunt ook kiezen voor het slijpen van je messen met een slijpmachine. Deze kun je zelf aanschaffen, of je brengt je messen naar een specialist. Wanneer je zelf je messen elektrisch slijpt zul je sneller klaar zijn dan bij de bovenstaande methoden, maar heb je de precisie niet meer zelf in de hand.